BCTN ontwikkelt elektrische binnenvaartschepen samen met Nedcargo

BCTN zet volledig in op duurzaam bargevervoer. Het eerste containerbinnenvaartschip wordt al in oktober 2018 opgeleverd. Met een lengte van 90 meter en breedte van 11,5 meter vervoert dit containerschip straks 120 containers op duurzame wijze. Na de ingebruikname vaart het schip in eerste instantie op basis van dieselelektrische voortstuwing.

Elektrische binnenvaartschepen

De accumarkt maakt een stormachtige ontwikkeling door. Vanaf 2020 kunnen barges volledig elektrisch varen met deze sterke accu’s. “Uiteindelijk gaan we de dieselelektrische voorstuwing vervangen door de meest efficiënte brandstofcellen van waterstof en accu’s, zodat onze barges volledig elektrisch varen”, aldus Joop Mijland.

BCTN Terminal Den Bosch & Nijmegen

De elektrische barge gaat varen tussen de BCTN terminal in Den Bosch en de zeehavens Rotterdam & Antwerpen. Dit is de eerste terminal in ons netwerk die vanaf 2018 100% emissieloos gaat werken. Door de aanschaf van zonnepanelen, het installeren van windmolens en het elektriseren van het equipment bereikt BCTN dit. Na de terminal in Den Bosch gaat BCTN de terminal in Nijmegen ook verder ontwikkelen op gebied van duurzaamheid. “In 2018 is Nijmegen Green Capital en dat is voor BCTN een perfect moment om de terminals te profileren als duurzame bedrijven”, aldus Joop Mijland.

elektrische binnenvaartschepen

Green savings

Transport per binnenvaartschip is energiezuinig en levert al snel een CO2-reductie van 20 tot 40 procent ten opzichte van vervoer per vrachtwagen.
Daarnaast levert het een concrete bijdrage aan de filedruk op de snelwegen. Jaarlijks publiceert BCTN de CO2-footprint van transporten. In het eerste kwartaal van 2017 heeft BCTN mede door deze aanpak, in totaal 33.292 vrachtwagenkilometers bespaard. Die besparing wil BCTN in de toekomst nog verder laten toenemen onder meer door in afstemming met de rederijen, steeds beter de export- en importstromen op elkaar af te stemmen, waardoor er minder lege kilometers gemaakt worden.

Tweede Lean & Green Star

BCTN is eerder dit jaar als enige terminal in het achterland gewaardeerd met de tweede Lean & Green Star. Dit is een duidelijke erkenning voor bedrijven die een evidente bijdrage leveren aan de vermindering van de CO2-footprint te verminderen. Inmiddels is BCTN volop bezig met het behalen van derde Lean & Green Star status.

BCTN
Over de auteur

"Het creëren van een sterk Inland Terminal netwerk; dat is BCTN's missie. Wij hebben inland terminals in Alblasserdam, Beringen, Den Bosch, Geel, Meerhout, Nijmegen, Roermond en Venray."