Brandweeroefening BCTN Nijmegen

‘Oefening baart kunst’ is het gezegde. Een waarheid als een koe! Zonder het geleerde zo af en toe te oefenen of in praktijk te brengen, vervaagt de kennis en verdwijnt de scherpte, aldus QHSE Coordinator Michel Heijnen.

In de avond van 27 mei heeft op het terrein van BCTN Nijmegen een brandweeroefening plaats gevonden met de vrijwilligers van de brandweer in Oosterhout. Een perfecte locatie voor een oefening voor de brandweerlieden, maar ook voor BCTN Nijmegen een goed moment om de veiligheidsnormen te testen. Zo’n oefenavond kan niet beginnen zonder dat alle neuzen dezelfde kant op staan en uiteraard niet zonder een degelijke voorbereiding. In samenspraak met de brandweerlieden uit Oosterhout, QHSE coordinator, terminal coordinator en de terminal manager is de oefening voorbereid.

Voor deze oefening is het volgende scenario gebruiken: In de Kocks kraan is brand uitgebroken en er waren twee slachtoffers. Waarvan een slachtoffer gesprongen was en op een container is beland. Het andere slachtoffer zat nog vast in de kraan. Door de oefening zo realistisch mogelijk te houden, stond de cabine van de kraan niet op de plaats waar men de trap zou kunnen nemen. De brandweer moest daarom met perslucht via een alternatieve route bij het slachtoffer te komen, deze is met het daarvoor bestemde abseil-systeem in veiligheid gebracht.

Het was een geslaagde oefening volgens de woordvoerder van de brandweer, een goede voorbereiding en prettige samenwerking met BCTN Nijmegen.