“Een dagje meekijken met BCTN’s douane team”

Bij het succesvol vervoeren van uw containers zijn er vele zaken van belang. Tijd, afhandeling en de keuze van modaliteit zijn belangrijk hierin. Ook de douane speelt een grote rol in het importeren en exporteren van containers. BCTN’er Joline Smits ging op pad en interviewde collega’s Michel Heijnen en Misja Tessens die verantwoordelijk zijn voor alle douane afhandelingen binnen BCTN.


Douane-afhandelingen binnen BCTN

Indien u goederen importeert of exporteert van of naar een land buiten de Europese Unie (EU), dan moet u dit aangeven bij de douane. U betaalt dan meestal invoerrechten. Ook beoordeelt de Douane of er nog andere douane voorschriften van toepassing zijn. Bijvoorbeeld op het gebied van Veiligheid, Gezondheid, Economie en Milieu (VGEM). Het doel van deze verplichte aangifte is om de nodige invoerrechten te innen en te controleren of er geen verboden goederen worden geïmporteerd of geëxporteerd.

Misja Tessens: “Als vervoerder moeten wij weten wat de douanestatus is van de goederen die wij vervoeren. Afhankelijk van de transportopdracht kunnen wij de aangifte verzorgen. Vervolgens bepalen onze medewerkers via een operationeel systeem of er nog documenten nodig zijn.” BCTN kan vervolgens deze informatie naadloos overnemen voor de diverse transportdocumenten.

“Al met al dient alles secuur gedaan te worden. Hierdoor zijn er maar enkele medewerkers binnen BCTN toegekend met bepaalde rechten om alles uit te voeren”, aldus Michel Heijnen. BCTN traint daarom continu haar medewerkers door hun kennis up-to-date te houden middels interne opleidingen of korte cursussen.

Het douaneproces van import & export containers

Bij de import van uw containers dient u rekening te houden met invoerrechten die aan de hand van goederencodes worden bepaald. Een goederencode is een 10-cijferige code om producten in te delen. De eerste 6 cijfers zijn internationaal vastgesteld waarbij de overige 4 cijfers per land anders zijn. Dit vormt de maatstaaf van de heffing waarmee u de douanerechten kan berekenen en de waarde voor de toepassing van het gemeenschappelijke douanetarief. Indien de goederen zijn vrijgemaakt in de desbetreffende haven of entrepot worden deze als “vrije goederen” vervoert en zijn er ook vanuit BCTN geen douane-technische handelingen nodig. Mochten deze goederen nog onder toezicht staan noteert BCTN dit in het systeem middels een document. Vervolgens wordt na de verwerking van deze documenten alles digitaal beschikbaar voor onze klanten via het BCTN portaal.

Indien onze klant opgeeft dat het transport moet gebeuren met een exportdocument dan kunnen wij dit document meekrijgen vanaf de laadplaats of we kunnen een document opmaken op een van onze terminals. In beide gevallen zal het document digitaal verwerkt worden binnen onze IT-systemen. Bij vertrek van de barge vanuit onze terminals zetten wij het document digitaal door naar de desbetreffende exporthaven waar deze verder wordt afgehandeld door de douane. Indien wij zelf het document opmaken dan zorgen wij ook voor de verdere opvolging (vrijgave) na vertrek van het zeeschip. Zonder vrijgave kan het document niet dienen voor de btw-administratie.

Documentatie & heffingen

Een typische heffing binnen alle douane-afhandelingen is de btw-afdracht. Dit wordt betaald over alle goederen die de EU binnen komen. Het percentage verschilt van product tot lidstaat binnen de EU. Eveneens gelden er verplichte invoerrechten. Deze invoerrechten zijn afgeleid uit de goederencode van het in te voeren product.

Andere douanedocumenten die BCTN verzorgt:

  • EX-A document. Dit document gebruiken wij wanneer u goederen wilt vervoeren naar landen buiten de Europese Unie.
  • IM4 document. Dit document gebruiken wij als u goederen invoert uit niet EU-landen.
  • Bill of lading. Een eigendomsdocument waarin de voorwaarden voor het vervoer van goederen over water is vastgelegd. Als wij eenmaal dit document in bezit hebben, vervoeren wij de containers.
  • Een Paklijst. Dit document geeft de details weer van de zending en is niet verplicht maar kan de douaneafhandeling wel vereenvoudigen.

Wat maak het douanewerk leuk binnen BCTN?

Het creëren van meerwaarde voor onze klanten zit in het DNA van BCTN. Ook voor alle douane-afhandelingen. Door nauw samen te werken met de diverse betrokkenen en de ontvangende partij zijn wij altijd op zoek naar de beste oplossing.

Dit beamen ook Michel en Misja: “Met name de digitalisering en de kansen hiervan in het logistieke proces zijn fantastisch. Door onze AEO-certificering hoeven niet alle aanvragen via het douanesysteem te lopen maar kunnen deze via onze eigen goedgekeurde IT-systemen gaan. Door deze specifieke opzet kan er tijd en geld bespaard worden in het transportproces, en dat maakt het werk mooi.”

Meer informatie?

Heeft u meer informatie nodig over de douane-afhandeling van uw goederen? Neem dan contact op met één van onze collega’s.

BCTN
Over de auteur

"Het creëren van een sterk Inland Terminal netwerk; dat is BCTN's missie. Wij hebben inland terminals in Alblasserdam, Beringen, Den Bosch, Geel, Meerhout, Nijmegen, Roermond en Venray."